tag:blogger.com,1999:blog-8994459636197185172.post5595189702488411923..comments2024-03-28T16:20:04.258-07:00Comments on Mr. Wilson bushcraft: Dziki chleb, chlebinica, susakMr. Wilsonhttp://www.blogger.com/profile/14865835862950677902noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-8994459636197185172.post-52550132218827108832017-01-02T03:45:53.503-08:002017-01-02T03:45:53.503-08:00Najprościej i najsmaczniej prosto z żaru. Potwierd...Najprościej i najsmaczniej prosto z żaru. Potwierdzam :)Andrzejhttp://laplander.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8994459636197185172.post-51351815227861598952016-11-25T12:51:12.443-08:002016-11-25T12:51:12.443-08:00Do chleba mniej, zwykle mąka z kłączy łączenia sta...Do chleba mniej, zwykle mąka z kłączy łączenia stanowi dodatek 20-30% ogólnej masy mąki. Jak w przyszłym roku upiekę chleb, to więcej będę mógł powiedzieć na ten temat.Mr. Wilsonhttps://www.blogger.com/profile/14865835862950677902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8994459636197185172.post-68916982537773009812016-11-25T07:55:28.994-08:002016-11-25T07:55:28.994-08:00Gdybym taką mąkę miała, to nie obawiałabym się jej...Gdybym taką mąkę miała, to nie obawiałabym się jej wykorzystać do zrobienia ciasta chlebowego, tylko zastanowiłabym się nad jej % udziałem, aby rozpulchnienie miękiszu było chociaż "jako takie". :)<br />Do 50% ogólnej masy mąki - użyłabym. A co napisali nasi sąsiedzi?<br />Po przejrzeniu działu POŻYWIENIE chyba zacznę pozyskiwać pałkę wodną. <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8994459636197185172.post-85721176618132342932016-11-23T12:18:07.245-08:002016-11-23T12:18:07.245-08:00Czytałem tą książkę. Zgadzam się z tym co napisał....Czytałem tą książkę. Zgadzam się z tym co napisał. Co komu smakuje, to kwestia indywidualna. Co do chleba, korzystałem z materiałów naszych wschodnich sąsiadów.Mr. Wilsonhttps://www.blogger.com/profile/14865835862950677902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8994459636197185172.post-60525494466300045102016-11-22T13:35:16.632-08:002016-11-22T13:35:16.632-08:00Źródło: "Jadalne dzikie jagody i rośliny"...Źródło: "Jadalne dzikie jagody i rośliny" - autor Detlev Henschel s.142 nt. łączenia baldaszkowego cyt. "... Dość "śluzowate" przeżycie, a poza tym surowe korzenie mają rybno-mulisty zapach. Konsystencję można porównać do selera korzeniowego, a smak plasuje się gdzieś między ziemniakiem i selerem..." <br />Wg autora tego poradnika mąka z łączenia po uprażeniu "... może być namiastką kawy. Smak jest słodkawy i w zależności od uprażenia mniej lub bardziej gorzkawy."<br />Z tej mąki drobne wypieki = ciasteczka i podpłomyki /OK, bochenek chleba - ?<br />Ja nie wyżywię się w naturze :( Podziwiam :)<br /> Anonymousnoreply@blogger.com