wtorek, 16 maja 2017
Rok poszukiwacza roślin - maj
Nie tylko zielono, ale i kolorowo jest w maju. Prócz młodych, soczystych liści dużo roślin kwitnie. Jest z czego robić syropy, nalewki, wina, octy, jest co suszyć, kisić, marynować, kandyzować i podjadać. Trudno wręcz nadążyć ze zbiorem i przetwarzaniem. Dobrze, że dzień długi. Powoli kończy się sezon na jadalne korzenie. Zaczął się sezon na fermentowane herbatki.
Lista majowych jadalnych roślin jest bardzo duża, dla łatwiejszego odszukania wymienię je w kolejności alfabetycznej.
arcydzięgiel - młode łodygi i liście, roślina pod ochroną, zbiór tylko z przydomowych ogródków
babka - liście
barszcz zwyczajny- liście i łodygi, teraz są najsmaczniejsze
bez czarny - kwiaty, za kilka dni już się pojawią
biedrzeniec - liście
bluszczyk kurdybanek -liście
brzoza - liście
buk - liście
bylica - liście
chmiel - młode pędy, korzenie
chrzan pospolity - liście, korzenie
cykoria podróżnik - liście, korzenie,
czeremcha - liście, kwiaty
czosnaczek pospolity - liście
czosnek niedźwiedzi - liście
czyściec błotny - korzenie
dzięgiel - liście i łodygi
dziurawiec - liście
dzwonek - korzenie
fiołek - liście, kwiaty
głóg, liście, kwiaty
gorczyca - liście
gorczycznik - liście
groszek - korzenie, młode pędy
gwiazdnica pospolita- liście
jałowiec pospolity - owoce
jasnota - liście, kwiaty
jeżyna - liście, młode pędy
jodła - liście
klon - liście
kminek - korzenie
komosa - liście
koniczyna - liście, kwiaty
kozibród - liście, korzenie
krwawnik pospolity - liście
lebiodka - liście
lipa - liście
łączeń - korzenie
łoboda - liście
łopian - korzenie, liście
macierzanka - liście
malina - liście
malwa - liście
marchew zwyczajna - liście, korzenie
mięta - liście
mlecz - liście
mniszek - liście, kwiaty, korzenie
oset - liście, łodygi, dna koszyczków kwiatowych
ostrożeń - podobnie jak oset
pałka - młode przyrosty, korzenie
pasternak - korzenie, liście
perz - korzenie, liście
pięciornik gęsi - liście, korzenie
podagrycznik pospolity - liście, łodygi
pokrzywa - liście
poziomka - liście
przytulia - liście
rdest - liście
rdestowiec - liście, młode pędy
rukiew - liście
rzeżucha - liście
sitowie - młode przyrosty, korzenie
sosna - młode kwiatostany męskie
stokrotka - liście, kwiaty
szczaw - liście
szczawik - liście
szczypiorek - liście
szparag - młode pędy
ślaz - liście
świerk - młode pędy
tasznik pospolity - liście
tatarak - liście, korzenie
topinambur - korzenie
wiązówka - liście
wierzba - liście
wiesiołek - korzenie
żywokost - liście
Życzę wszystkim udanych zbiorów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zazdroszczę wiedzy, nie tyle co ja mogę poczytać i każde z osobna wklepać w internet ale zapamiętać to wzrokowo i się nie pomylić przy konsumpcji... :-)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobienie sobie zielnika. Nie ma chyba lepszej metody(na samodzielną naukę) niż zebranie konkretnej rośliny, porównanie i utrwalenie.
UsuńDziękuję za listę, przyda się. Zamierzałam wypisać sobie skądś, nie wszystko jest pod ręką, ale dzięki temu mogę stopniowo poszerzać znajomość jadalnych dzikich roślin. Powoli zapamiętuję ale niektóre dzięki Twojemu blogowi weszły mi na trwale w przyzwyczajenie, a pomyślę nad tym co wpadło mi w oczy "wierzba - liście" dzięki :)
OdpowiedzUsuńA może do tych roślin dodać na herbatkę wierzbówkę?
OdpowiedzUsuńNie wpisałem jej z tego względu, że na wierzbówkę jest wg mnie za wcześnie. Zbiór przypada na czerwiec.
Usuńwow! trafiłam przypadkiem szukając mąki z perzu, a tu takie ciekawości. Szkoda, że przy roslinkach nie ma propozycji wykorzystania. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mając tak długą listę jadalnej zieleniny, komuś nie chce się zajrzeć choćby do Wikipedii.
UsuńPrzy takiej litanii byłoby to nawet mniej czytelne, nie wspomnę iż zrobiło by się z tego 1/4 książki.
Też jestem leniwy i wygodny, ale po piwo chodzę sam*. Pies
* Pozdrawiam Wilsona któremu się chciało, oraz całą załogę browaru, produkującego piwo, które mi tak smakuje.