niedziela, 3 stycznia 2016
Mąka i bułeczki z kłączy perzu
Perz właściwy ( Elymus repens) to bardzo pospolity, uciążliwy chwast polny, porasta także zarośla, polany i nieużytki. Jego klączą zawierają skrobię i są bardzo pożywne, w czasach niedostatku były dodatkiem do zup, znacznie częściej suszone, mielone i dodawane do mąki na chleb. Zwykle kłącza perzu pozyskiwano przy okazji prac w polu lub ogrodzie.
Suche kłącza dostarczają ok. 223-264 kcal/100 g; zawierają ok. 2,7 białka, 0,37 tłuszczu i 50-60g węglowodanów!
Na mąkę wybieramy tylko jasne, grube i mięsiste kłącza, trzeba je oczyścić i dokładnie wysuszyć. Kłącza są bardzo włókniste i dość twarde, najlepiej je zmielić w elektrycznym młynku, to mozolna praca, raczej w warunkach domowych. Mąka w smaku jest lekko słodkawa, orzechowa ale nie gorzka, jasna z dużą ilością rozdrobionych włókien, po przesianiu może stanowić domieszkę do innych mąk. Ja dodałem mąkę z perzu do mąki pszennej i upiekłem z niej słodkie bułeczki.
Mąkę z kłączy perzu wymieszać pół na pół z mąką pszenną. Dodać drożdże suszone, wymieszać, dodać ciepłej wody i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki, piec w temperaturze 180 C przez 20 minut. Podawać z dżemem lub miodem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witaj :) Pytanie za 100 punktów :) Czy Ty sam tę mąkę zrobiłeś ??? Czy kupiłeś?Jeśli sam .....To pytam skąd się bierze tyle cierpliwości i samo zaparcia?
OdpowiedzUsuńRok temu tak bardzo miałam zaparzone pole z ziemniakami że do jednego wiadra wrzucałam kartofle do drugiego perz,,,ale to czyszczenie!!! doprowadzała mnie do furii !! i mąki miałam tyle "co na lekarstwo" :)
Tak, mąkę z kłaczy perzu robiłem sam, bułeczki już pomagała mi Kasia robić. Cierpliwość bierze się z chęci poznawania. Życzę wytrwałości. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA może następnym razem jakiś artykuł o mące z pędów orlicy? Jak i kiedy zbierać,oczyszczać,wykonać itd.?Polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietny blog,pozdrawiam.
Dziękuję. Czas na mąkę z orlicy przyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWitaj w nowym roku:) Ależ pomysł z tą mąką, muszę wypróbować. Jesteś skarbnicą wiedzy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj w nowym roku :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKłącze perzu jest też surowcem zielarskim. Odpowiadam na narzekanie: zorientować się po ile skupują/gdzie skup. Słyszałem (sprawdzić) jakoby odperzają pole ekologicznie bronami. Standardowo chemia (i już po spożywce).
OdpowiedzUsuńSurowiec zawiera (leczniczo) łatwo przyswajalną krzemionkę (konkrety na stronach Dr H. Różańskiego).
Nie będę walczył z perzem na mąkę. Podpowiem tylko UNIWERSALNIE: każdy ciężki temat trzeba "przetrawić" (siąść na D, przemyśleć i wypunktować trudności). Rozwiązujemy trudności punkt po punkcie, a dopiero na końcu działamy. Robimy próby z małymi ilościami, zmieniamy metody, dopasowujemy do warunków naszych. Dopiero gdy wiemy JAK, "wypływamy na głęboką wodę".
Wilson pisał: "to mozolna praca"!
Taka REKOMENDACJA powinna odstraszać :-) !!! Pies