sobota, 26 grudnia 2015

Kawa z mniszka

Mniszek lekarski, wszędobylska roślina, łatwo rozpoznawalna o szerokim zastosowaniu kulinarnym, może być spożywany jak warzywo. Wszystkie części mniszka są jadalne i bogate w wapń, żelazo, magnez, witaminę A , D, E, C i wiele witamin z grupy B, ilością składników przewyższa nie jedno warzywo dostępne w markecie.

Mniszek lekarski wspomaga układ odpornościowy, usuwanie toksyn, problemów trawiennych, pomaga walczyć ze wszelakiego typu zapaleniami.

Z korzeni mniszka można przygotować jeden z substytutów kawy naturalnej. Najlepiej wykopać je późną jesienią, zimą lub wczesną wiosną, wtedy zawartość składników w korzeniach jest największa.

Po oczyszczeniu korzenie kroimy na równe części, prażymy, mielimy.  Parzymy w ten sam sposób jak  naturalną kawę.

Napar ma charakterystyczny, lekko miodowy aromat. Napój ten wspomaga pracę wątroby i nerek.





8 komentarzy:

  1. Dzieki za przepis.
    Czy ta kawa ma tą charakterystyczną gorzkość liści mniszka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wg mnie nie, jest lekko gorzka, ale nie tak bardzo jak liście. Charakterystyczny posmak mniszka w kawie pozostaje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam ,robiłam i piłam i na pewno nie raz powtórzę :) Pozdrawiam B.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z jakich kamieni jest Twój moździerz? Pozdrawiam. Dorunia

    OdpowiedzUsuń
  6. Moździerz to zwykł polny kamień, który ma wgłębienie na środku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla poszukujących moździerza: W dużych hipermarketach, na stoiskach nie spożywczych widywałem przeróżne typy moździerzy (porcelana, granit, ... .).

    Wilson ma taki RASOWY sprzęt, jakie są znajdowane na stanowiskach archeologicznych.
    I to jest prymitywne żarno z rozcieraczem! Pasujące do konwencji Wilsona.
    Nie potrzeba szukać po muzeach, można znaleźć i zobaczyć w IT. Pies

    OdpowiedzUsuń