czwartek, 5 maja 2016

Cukierki z tataraku


Najlepszy okres zbioru kłączy tataraku to koniec kwietnia i maj. Tatarak łatwo rozpoznać po charakterystycznym zapachu i czerwonych u podstawy liściach.

Kłącza myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki grubości 3-5 mm. Świeże kłącza są bardzo aromatyczne i trochę gorzkie, dlatego by pozbyć się tej goryczki  pokrojone kłącza zalewamy wodą i gotujemy 4-5 razy po 30 minut zmieniając za każdym razem wodę. Po ostatnim gotowaniu odlewamy wodę i rozkładamy tatarak na gazecie lub ręczniku by kłącza podeschły. Ostatni etap to kandyzowanie tataraku w syropie i suszenie.

Cukierki z tataraku pachną nieziemsko choć nie tak intensywnie jak świeże kłącza, słodkie o przyjemnym smaku, bez goryczki.

4 komentarze:

  1. Namówiłeś mnie - w weekend spróbuję wykonać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Natychmiast kradnę przepis :) Wciąż zaskakujesz :) Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Oby tylko pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tataraku bez cukru bym nie tknął! A z cukrem tyż się boję, bo kosztowałem. Pies

    OdpowiedzUsuń