czwartek, 5 maja 2016
Cukierki z tataraku
Najlepszy okres zbioru kłączy tataraku to koniec kwietnia i maj. Tatarak łatwo rozpoznać po charakterystycznym zapachu i czerwonych u podstawy liściach.
Kłącza myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki grubości 3-5 mm. Świeże kłącza są bardzo aromatyczne i trochę gorzkie, dlatego by pozbyć się tej goryczki pokrojone kłącza zalewamy wodą i gotujemy 4-5 razy po 30 minut zmieniając za każdym razem wodę. Po ostatnim gotowaniu odlewamy wodę i rozkładamy tatarak na gazecie lub ręczniku by kłącza podeschły. Ostatni etap to kandyzowanie tataraku w syropie i suszenie.
Cukierki z tataraku pachną nieziemsko choć nie tak intensywnie jak świeże kłącza, słodkie o przyjemnym smaku, bez goryczki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Namówiłeś mnie - w weekend spróbuję wykonać.
OdpowiedzUsuńNatychmiast kradnę przepis :) Wciąż zaskakujesz :) Serdeczności
OdpowiedzUsuńDziękuję. Oby tylko pozytywnie :)
OdpowiedzUsuńTataraku bez cukru bym nie tknął! A z cukrem tyż się boję, bo kosztowałem. Pies
OdpowiedzUsuń