niedziela, 15 kwietnia 2018

Pędy chmielu, jedno z najdroższych dzikich warzyw na świecie


Wyszukana i zarazem bardzo droga kuchnia. Młode pędy chmielu są nie lada przysmakiem w Belgi, Anglii czy Francji. Za kilogram tego rarytasu trzeba zapłacić nawet 1000 Euro/kg (The Guardian 15.04.2015 ). Czy zatem pędy chmielu to kuchnia wyłącznie dla bogatych? Nie, w naszych lasach tego pełno. Chmiel jest bardzo ekspansywny, bywa traktowany jak chwast. Darmo szukać na straganie, w sklepie z zieleniną czy nawet w restauracji. Nie spotkałem nikogo kto by je zbierał. Chcecie spróbować tego delikatesu? To zachęcam by przejść się do lasu.

Pod koniec marca lub na początku kwietnia zaczyna się okres zbioru pędów chmielu. Trwa kilka tygodni, w maju stają się bardziej włókniste, lekko gorzkawe i mniej smaczne. Te pierwsze są najsmaczniejsze. Schowane jeszcze pod ściółką, białe, miękkie i soczyste. Są kruche i dlatego trzeba je ostrożnie odsłonić. Spróbujcie nazbierać białych pędów chmielu na danie, a wtedy zrozumiecie skąd taka wysoka cena. Późniejsze, zielone pędy dużo łatwiej się zbiera, nie są już tak delikatne, ale też smaczne.

Białe pędy chmielu można spożywać na surowo, np. w sałatce. Mają delikatny smak podobny do groszku. Pędy chmielu, z uwagi na podobieństwo, nazywane są dzikimi szparagami. I w podobny sposób się je przyrządza. Dobrze smakują ugotowane i polane odrobiną masła. Gotujemy krótko, 3-5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy gorące. Najczęściej pędy chmielu podawane są z rożnego rodzaju sosami. Najprostszy przygotowany z odrobiny octu, oleju i soli. Typowy dla nich jest sos holenderski. Sos paprykowy lub serowy również do nich pasuje.

Młode białe pędy chmielu z sosem paprykowym
Pędy gotujemy przez 5 minut w wodzie. Czerwoną paprykę opalić, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, dolać wody i kilka minut pogotować. Zmiksować, dodać śmietanę 30%, zrobić jednolity sos. Podawać na ciepło. Całość przyprawić pieprzem i solą.


Zielone pędy chmielu z sosem serowym 
Chcecie zielone, to macie zielone :) Młode pędy chmielu gotujemy 10  minut w osolonej wodzie (aż zmiękną). Odsączamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Roztopić masło, pokruszyć ser (ja użyłem pleśniowego gorgonzoli). Kiedy ser się roztopi dodać śmietankę 30%, odrobinę białego wina, posiekane orzechy włoskie, pieprz, dokładnie wymieszać. Ugotowane pędy chmielu wykładamy na talerz i polewamy sosem.

6 komentarzy:

  1. Jak nie masz chmielu w swoim ogrodzie a szukasz go w lesie to musisz zapamiętać jesienią gdzie rośnie.Bo jak inaczej go znaleźć teraz ? Zwłaszcza te najmłodsze pędy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Po uschniętych zeszłorocznych pędach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites
    I stumbleupon on a daily basis. It's always exciting to
    read through content from other authors
    and use something from other websites.

    OdpowiedzUsuń
  4. I am really inspired along with your writing skills as smartly
    as with the layout for your weblog. Is this a paid topic
    or did you modify it your self? Either way keep up the nice high
    quality writing, it's rare to look a great blog like this one nowadays..

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety bardzo mało chmielu rośnie w mojej okolicy, ale coś się udało uzbierać. Borze zielony jakie to dobre! Dzięki za cynk :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem plantatorem chmielu. Jak ktos zainteresowany kupnem młodych pędów to proszę o info.

    OdpowiedzUsuń