Przetestowałem dwa nowe gatunki grzybów na hubkę do krzesiwa tradycyjnego, miękusza rabarbarowego (Hapalopilus nidulans)
i niszczycę pachnącą (Gloeophyllum odoratum).
Pierwszego znalazłem podczas wiosennego
szwendania po bagnach na uschniętym drzewie,
drugiego w Bieszczadach na pniu po
ściętej jodle. Nie znalazłem o ich wykorzystaniu nigdzie informacji, a zasługują na opisanie ze względu na ciekawe właściwości. Oba grzyby bardzo łatwo łapią iskrę z krzesiwa tradycyjnego, dużo lepiej niż niespreparowany hubiak pospolity, a tylko nieznacznie gorzej niż błyskoporek podkorowy. Miękusz rabarbarowy i niszczyca pachnąca nie wymagają specjalnego przygotowania, wystarczy wysuszyć. Wnętrze miękusza jest miękkie i elastycznie, niszczyca jest bardziej krucha, z owocników odcinam cienkie plasterki hubki nożem bezpośrednio przed użyciem. Dobrze się żarzą, nie gasną łatwo. Gatunki łatwe do rozpoznania, nie są pod ochroną, pospolite choć nie tak jak hubiak.
Zaglądam do Pana i jestem pełna podziwu!!!!! co post to bardziej się zachwycam wiedzą i umiejętnościami ......!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję.
OdpowiedzUsuń