środa, 12 października 2016

Szczury - ekstremalna kuchnia


Gdyby szczur miał o 20 kg więcej...człowiek nie mógłby być panem Świata.
Albert Einstein

Szczury w większości nas budzą strach i odrazę. Populacja ich jest większa niż ludzi, w niektórych miastach kilkukrotnie. Gryzonie te żyją w stadach, szybko się namnażają, opanowały poza terenami podbiegunowymi i wysokimi górami niemal wszystkie regiony. Niezwykle inteligentne, potrafią jak ludzie uczyć się na błędach. Szczury są jednymi z najniebezpieczniejszych zwierząt z uwagi na przenoszone choroby, zjadają naszą żywność, niszczą przewody, bywają też pożyteczne (badania laboratoryjne). Od wieków człowiek toczy z nimi wojnę i wciąż nie może zwyciężyć. Mówi się, że będą jedynymi stworzeniami, które przetrwają na Ziemi.

Przeciętnie szczur ma ok. 30 cm długości bez ogona, rzadko zdążają się okazy o wadze do kilku kilogramów. Szczury są jadalne (poza ogonem), mają całkiem smaczne mięso i w przeszłości człowiek nie raz był zmuszony do jedzenia szczurów. Obecnie w Australii, Azji, Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej mięso szczura stanowi cześć diety tamtejszej ludności, można kupić gotowe dania w ulicznych barach czy restauracjach. Szczurze mięso jest tanie i łatwe do zdobycia, niekiedy władze zachęcają do jedzenia takiego mięsa. Nikogo nie dziwi jedzenie czegoś takiego, jest to zwykły element życia najbiedniejszych warstw społeczeństwa w Tajlandii, Wietnamie, Indii. W naszym społeczeństwie jedzenie szczurów to już kuchnia ekstremalna. Gdyby ktoś u nas chciał spróbować jak smakuje szczur, to wcale nie musi daleko jechać. Szczurów ci u nas dostatek.

Pod pojęciem “azjatycki fast food” może kryć się danie przygotowane z mięsa szczura. W Kambodży jest to najtańsze mięso, dlatego cieszy się tam największą popularnością, ale wykorzystuje się go również do sporządzania potraw w Tajlandii, Wietnamie i Indiach. Szczury łapane są w specjalne pułapki, zabijane, obdzierane ze skóry i suszone na słońcu. Tak przygotowane mięso z zachowaniem szczurzego łba sprzedawane jest na lokalnych targowiskach. Posiekane cienkie plasterki produktu smaży się na głębokim tłuszczu i podaje z ulubionymi dodatkami.

http://bonavita.pl/10-najbardziej-zaskakujacych-i-ekstremalnych-potraw
Pod pojęciem “azjatycki fast food” może kryć się danie przygotowane z mięsa szczura. W Kambodży jest to najtańsze mięso, dlatego cieszy się tam największą popularnością, ale wykorzystuje się go również do sporządzania potraw w Tajlandii, Wietnamie i Indiach. Szczury łapane są w specjalne pułapki, zabijane, obdzierane ze skóry i suszone na słońcu. Tak przygotowane mięso z zachowaniem szczurzego łba sprzedawane jest na lokalnych targowiskach. Posiekane cienkie plasterki produktu smaży się na głębokim tłuszczu i podaje z ulubionymi dodatkami.

http://bonavita.pl/10-najbardziej-zaskakujacych-i-ekstremalnych-potraw

8 komentarzy:

  1. A jakiś przepis...? Próbowałeś je przyrządzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłem je w najprostszy możliwy sposób, piekłem nad ogniskiem.

      Usuń
  2. Jestem pod wrażeniem, jak przemyślnie pan te szczury "napatyczył" :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy nie złapiemy jakiejś choroby jedząc mięso szura poddane obróbce termicznej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jeść szczury

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jadłam kebab że szczurzym kotletem

      Usuń
  5. Nie jadłem. Takie kanałowe, mogą być zdrowotnie problematyczne. W (szeroko pojętym) świecie, szczurze mięso jest uznanym produktem spożywczym (programy podróżnicze dadzą odpowiedź) Indie, Wietnam ... . Pies

    OdpowiedzUsuń