Gdyby szczur miał o 20 kg więcej...człowiek nie mógłby być panem Świata.
Albert Einstein
Szczury w większości nas budzą strach i odrazę. Populacja ich jest większa niż ludzi, w niektórych miastach kilkukrotnie. Gryzonie te żyją w stadach, szybko się namnażają, opanowały poza terenami podbiegunowymi i wysokimi górami niemal wszystkie regiony. Niezwykle inteligentne, potrafią jak ludzie uczyć się na błędach. Szczury są jednymi z najniebezpieczniejszych zwierząt z uwagi na przenoszone choroby, zjadają naszą żywność, niszczą przewody, bywają też pożyteczne (badania laboratoryjne). Od wieków człowiek toczy z nimi wojnę i wciąż nie może zwyciężyć. Mówi się, że będą jedynymi stworzeniami, które przetrwają na Ziemi.
Przeciętnie szczur ma ok. 30 cm długości bez ogona, rzadko zdążają się okazy o wadze do kilku kilogramów. Szczury są jadalne (poza ogonem), mają całkiem smaczne mięso i w przeszłości człowiek nie raz był zmuszony do jedzenia szczurów. Obecnie w Australii, Azji, Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej mięso szczura stanowi cześć diety tamtejszej ludności, można kupić gotowe dania w ulicznych barach czy restauracjach. Szczurze mięso jest tanie i łatwe do zdobycia, niekiedy władze zachęcają do jedzenia takiego mięsa. Nikogo nie dziwi jedzenie czegoś takiego, jest to zwykły element życia najbiedniejszych warstw społeczeństwa w Tajlandii, Wietnamie, Indii. W naszym społeczeństwie jedzenie szczurów to już kuchnia ekstremalna. Gdyby ktoś u nas chciał spróbować jak smakuje szczur, to wcale nie musi daleko jechać. Szczurów ci u nas dostatek.
Najuboższych
nie stać na nic innego, więc mięso gryzoni od dawna jest tam bardzo
popularne. Również w Tajlandii, Wietnamie i Indii, w ramach walki z
drożyzną zachęca się do spożywania szczurów. (http://www.tvn24.pl)
Pod pojęciem “azjatycki
fast food” może kryć się danie przygotowane z mięsa szczura. W Kambodży
jest to najtańsze mięso, dlatego cieszy się tam największą
popularnością, ale wykorzystuje się go również do sporządzania potraw w
Tajlandii, Wietnamie i Indiach. Szczury łapane są w specjalne pułapki,
zabijane, obdzierane ze skóry i suszone na słońcu. Tak przygotowane
mięso z zachowaniem szczurzego łba sprzedawane jest na lokalnych
targowiskach. Posiekane cienkie plasterki produktu smaży się na
głębokim tłuszczu i podaje z ulubionymi dodatkami.
http://bonavita.pl/10-najbardziej-zaskakujacych-i-ekstremalnych-potraw
http://bonavita.pl/10-najbardziej-zaskakujacych-i-ekstremalnych-potraw
Pod pojęciem “azjatycki
fast food” może kryć się danie przygotowane z mięsa szczura. W Kambodży
jest to najtańsze mięso, dlatego cieszy się tam największą
popularnością, ale wykorzystuje się go również do sporządzania potraw w
Tajlandii, Wietnamie i Indiach. Szczury łapane są w specjalne pułapki,
zabijane, obdzierane ze skóry i suszone na słońcu. Tak przygotowane
mięso z zachowaniem szczurzego łba sprzedawane jest na lokalnych
targowiskach. Posiekane cienkie plasterki produktu smaży się na
głębokim tłuszczu i podaje z ulubionymi dodatkami.
http://bonavita.pl/10-najbardziej-zaskakujacych-i-ekstremalnych-potraw
http://bonavita.pl/10-najbardziej-zaskakujacych-i-ekstremalnych-potraw
A jakiś przepis...? Próbowałeś je przyrządzać?
OdpowiedzUsuńZrobiłem je w najprostszy możliwy sposób, piekłem nad ogniskiem.
UsuńJestem pod wrażeniem, jak przemyślnie pan te szczury "napatyczył" :-)
OdpowiedzUsuńCzy nie złapiemy jakiejś choroby jedząc mięso szura poddane obróbce termicznej?
OdpowiedzUsuńGwarancji 100% nikt nam nie da.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść szczury
OdpowiedzUsuńTeż jadłam kebab że szczurzym kotletem
UsuńNie jadłem. Takie kanałowe, mogą być zdrowotnie problematyczne. W (szeroko pojętym) świecie, szczurze mięso jest uznanym produktem spożywczym (programy podróżnicze dadzą odpowiedź) Indie, Wietnam ... . Pies
OdpowiedzUsuń