poniedziałek, 18 grudnia 2017

Placuszki z nasionami wiesiołka


Jeszcze nie jest za późno na zbiór nasion wiesiołka. Tydzień temu w ciągu godziny nazbierałem 2 litrowy słoik. To jedne z najwydajniejszych pod względem szybkości zbioru nasion. Nasiona wiesiołka są bardzo zdrowe i smaczne. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, 18g na 100g nasion. Przede wszystkim jednak nasiona wiesiołka znane są z zawartości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nasiona możemy dodawać na wypieków, sałatek czy makaronów. W terenie podjadam nasiona wiesiołka same, smakują podobnie jak nasiona maku.

Przepis na placuszki z nasionami wiesiołka

2 garści mąki pszennej
2 garści mąki owsianej razowej
1 garść nasiona wiesiołka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
woda


Składniki mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Pieczemy na suchej patelni lub rozgrzanej blasze kuchni. W terenie także można takie placuszki zrobić.

3 komentarze:

  1. super, fantastyczne, zawsze mnie wkurzały te drapaki a teraz musze sprobowac, dzieki za info
    pozdr Lukasz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesiołek jest pyszny! I w dodatku ma wiele cennych właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasiona wiesiołka są zimowym przysmakiem szczygłów, czeczotek, modraszek, od jesieni jedzą aż do skutku

    OdpowiedzUsuń