Szyszkówka świerkowa
(Strobilurus esculentus), niewielki, smaczny grzyb pojawiający się wczesną wiosną, głównie marzec-czerwiec, rzadziej jesienią (październik-listopad). Średnica kapelusza do 3,5 cm, miąższ o łagodnym smaku, bez zapachu. Pospolity wszędzie tam, gdzie występują świerki, gromadnie, po kilkanaście owocników wokół jednej szyszki.
Pomimo niewielkich rozmiarów zbiera się go szybko i przyjemnie.
Zebrane kapelusze szyszkówek z cebulką podsmażyłem na maśle.
Do tego odrobina przypraw. Przygotowałem grzanki. Wtarłem ząbek czosnku. Na grzanki wyłożyłem podsmażone grzybki. Pyszności.
Do tego była jeszcze kawa, bo jakiś oklapły byłem ;)
Ciekawe, dobra wiadomość :) Dobrze wiedzieć, że i na wiosnę coś do jedzenia znajdzie się w lesie. Mama zbierała wiosną jakieś grzyby. Mój szwagier chociaż leśnik nie uznaje innych poza podgrzybkami i prawdziwkami. Muszę wyskoczyć do lasu i sprawdzić czy w pobliżu świerków coś takiego tu rośnie :). Dziękuję za ciekawy i smakowity opis.
OdpowiedzUsuńOoo? Wilson bez ogniska. Dalibóg musi co rzeczone "oklapnięcie" znacznym było, skoro kuchenka w sukurs przyszła.
OdpowiedzUsuńSzyszkówkę jedynie obserwowałem, nie wpadłem na pomysł sprawdzić jej jadalność. Dzięki za namiar na kolejny dziki pokarm. Trzeba spróbować.
Tak, nie lubię ale spieszyłem się i dlatego kuchenka.
OdpowiedzUsuń