środa, 11 lutego 2015

Herbatka z gałązek świerka, jodły lub sosny


Z czego uwarzyć czaju w zimie, w górach, gdy śniegu tyle, że przebrnąć ciężko, śnieg przykrył całą roślinność i jedyne, co widać to świerki - a no właśnie z gałązek świerka. Podobnie zastosowanie jak świerk ma też igliwie jodły i sosny. Najbardziej cenię sobie herbatkę z jodły, w następnej kolejności ze świerka i sosny.

W igliwiu i pędach świerkowych obok olejku świerkowego znajduje się żywica bogata w kwas abietynowy; ponadto prowitamina A, witamina C 175-400 mg/100 g, zależnie od wieku igieł, terminu zbioru. To kilka razy więcej niż owocach dostępnych w sklepach - jabłka ok. 20, cytryny 60, truskawki 90. Witamina C jest bardzo nietrwała, jej zawartość w skutek obróbki termicznej zmniejsza się o około połowę.


Przepis na herbatkę jest prosty, do wrzątku wrzucamy młode, czyste gałązki świerka i czekamy kilka minut aż naciągnie, wg mnie tak przygotowana ma najlepszy smak. Niektórzy gotują krótko (2 minuty), ale nie jest to konieczne. Zbyt długie gotowanie z kolei niekorzystnie wpływa na smak herbatki, robi się bardziej gorzka. Można igliwie drobno pociąć nożem, wtedy szybciej napar nabierze smaku, ale jednocześnie trudniej będzie później je nam wyłowić.

Herbatka z igliwia jodły, świerka lub sosny rozgrzewa, ma przyjemy aromat i delikatny smak. Nie trzeba nosić w plecaku i surowca w lesie bez liku.

11 komentarzy:

  1. Do tej pory piłam tylko syrop sosnowy, czas spróbować igiełkowej herbatki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zerwałam kilka końcówek gałązek świerka, nie oddzielałam igieł. Wprawdzie w domu, na piecu, ale chwilkę zagotowałam ( gałązki ) po odcedzeniu, herbata była przejrzysta, miło orzeźwiająca, po dłuższym staniu na piecu ( bez gotowania ) brązowiała i stała się podobna do zwykłej herbaty i smaku podobnym do gatunkowych czarnych herbat. Pewnie stanie się moim częstym napojem herbacianym. Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to jest bardzo dobra trochę gorzka a co ważne dobrze wpływa na zdrowie można dodać tez miodu ale jak wystygnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super smaczna. Polecam kazdemu ta ziolowke

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Czy taką herbatę można przygotować z cedru syberyjskiego .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam zmienić czarny kolor tekstu na szary, ponieważ słabo widać cokolwiek na tle o takim ciemnym kolorze

    OdpowiedzUsuń
  7. Pijemy herbatkę 2 x dziennie po szklance ( z miodem ) w lutym ( bo najwöęcej witaminy C ) ����

    OdpowiedzUsuń