środa, 11 lutego 2015

Herbatka z gałązek świerka, jodły lub sosny


Z czego uwarzyć czaju w zimie, w górach, gdy śniegu tyle, że przebrnąć ciężko, śnieg przykrył całą roślinność i jedyne, co widać to świerki - a no właśnie z gałązek świerka. Podobnie zastosowanie jak świerk ma też igliwie jodły i sosny. Najbardziej cenię sobie herbatkę z jodły, w następnej kolejności ze świerka i sosny.

W igliwiu i pędach świerkowych obok olejku świerkowego znajduje się żywica bogata w kwas abietynowy; ponadto prowitamina A, witamina C 175-400 mg/100 g, zależnie od wieku igieł, terminu zbioru. To kilka razy więcej niż owocach dostępnych w sklepach - jabłka ok. 20, cytryny 60, truskawki 90. Witamina C jest bardzo nietrwała, jej zawartość w skutek obróbki termicznej zmniejsza się o około połowę.


Przepis na herbatkę jest prosty, do wrzątku wrzucamy młode, czyste gałązki świerka i czekamy kilka minut aż naciągnie, wg mnie tak przygotowana ma najlepszy smak. Niektórzy gotują krótko (2 minuty), ale nie jest to konieczne. Zbyt długie gotowanie z kolei niekorzystnie wpływa na smak herbatki, robi się bardziej gorzka. Można igliwie drobno pociąć nożem, wtedy szybciej napar nabierze smaku, ale jednocześnie trudniej będzie później je nam wyłowić.

Herbatka z igliwia jodły, świerka lub sosny rozgrzewa, ma przyjemy aromat i delikatny smak. Nie trzeba nosić w plecaku i surowca w lesie bez liku.

12 komentarzy:

  1. Do tej pory piłam tylko syrop sosnowy, czas spróbować igiełkowej herbatki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zerwałam kilka końcówek gałązek świerka, nie oddzielałam igieł. Wprawdzie w domu, na piecu, ale chwilkę zagotowałam ( gałązki ) po odcedzeniu, herbata była przejrzysta, miło orzeźwiająca, po dłuższym staniu na piecu ( bez gotowania ) brązowiała i stała się podobna do zwykłej herbaty i smaku podobnym do gatunkowych czarnych herbat. Pewnie stanie się moim częstym napojem herbacianym. Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to jest bardzo dobra trochę gorzka a co ważne dobrze wpływa na zdrowie można dodać tez miodu ale jak wystygnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super smaczna. Polecam kazdemu ta ziolowke

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Czy taką herbatę można przygotować z cedru syberyjskiego .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam zmienić czarny kolor tekstu na szary, ponieważ słabo widać cokolwiek na tle o takim ciemnym kolorze

    OdpowiedzUsuń
  7. Pijemy herbatkę 2 x dziennie po szklance ( z miodem ) w lutym ( bo najwöęcej witaminy C ) ����

    OdpowiedzUsuń
  8. Pokrojone igły szybciej się zaparzają, przynajmniej na pół. Do odcedzenia igieł są małe sitka lub inne patenty. Nie wszyscy częstowani chcieli pić, mnie tam smakuje. Nawadniać się trzeba, jak nie ma browarka to mineralka a na biwaczku może być i herbatka świerkowa. Pobudza krążenie i rozgrzewa, dosłodzona miodem jest całkiem całkiem. Pies

    OdpowiedzUsuń