czwartek, 14 maja 2015
Kwiatostany sosny w czekoladzie
Sezon zbioru kwiatostanów sosny trwa, wiec będziecie mogli sami zrobić takie batoniki.
Zbieramy soczyste, nierozwinięte, męskie kwiatostany sosny, zanim zaczną pylić. Jak wyglądają takie pędy pokazałem na zdjęciach przy okazji sałatki.
Obskubujemy i oczyszczamy z brązowej łuski. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, dosypujemy kwiatostany, mieszamy i wylewamy do foremki. Po ostygnięciu kroimy. W smaku przyjemnie czekoladowe z nutą sosny :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuję, zaraz się do lasu wybiorę. Jeszcze nie dawno mało było tej sosny ale chyba już czas. Pysznie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDzięki, a tak rozmyślałam co zrobić z pyłkowymi pączkami żeby jakoś smakowały.
OdpowiedzUsuń