czwartek, 21 maja 2015
Zupa z chrabąszczy majowych
Witam wszystkich poszukiwaczy chrabąszczy! Dziś na obiad pyszna zupa z tego, co przypełza bądź przyfrunie, z chrabąszczy majowych. Do połowy XX wieku zupa była znana w Niemczech i Francji, w smaku przypomina zupę krabową.
Chrabąszcze majowe pozbawiamy odnóży i skrzydeł, rozcieramy w moździerzu. Gotujemy w rosole, przecedzamy, zagęszczamy zupę zasmażką i żółtkiem. Dodajemy plasterki wątróbki (lub pierś gołębia) i grzanki. Ja dodałem jeszcze podagrycznik. Zupa ma łagodny aromat i smak, smakuje wspaniale.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czekamy na więcej ... :P
OdpowiedzUsuńI don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.
OdpowiedzUsuńJaką ilość chrabąszczy trzeba mieć?
OdpowiedzUsuń30/osobę
UsuńTyle ile uda się zebrać.
OdpowiedzUsuń30 na osobę
OdpowiedzUsuń