czwartek, 5 lipca 2018
Chipsy z pokrzywy o smaku paprykowym
Kwiaty, pąki, liście, łodygi oraz całe gałązki jadalnych roślin można moczyć w cieście i obsmażać na głębokim tłuszczu. W zależności od naszych upodobań dodajemy różne dodatki smakowe. Ja tym razem usmażyłem liście pokrzywy przyprawione papryką w proszku.
Z mąki i zimnej wody przygotowujemy ciasto o konsystencji śmietany. Do smaku dodajemy paprykę w proszku (słodka, ostra - jak ktoś lubi na ostro), sól i pieprz. Każdy liść zanurzamy w cieście trzymając za ogonek. Smażymy na głębokim oleju na patelni, aż się zarumienią z obu stron. Proste, szybkie i smaczne. Dzieciaki będą zachwycone. Dorośli też :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Frytkownica wchodzi w rachubę?
OdpowiedzUsuńRozumiem, że można je robić również że starszych liści?
OdpowiedzUsuńTak.
OdpowiedzUsuńSchrupałabym to zdjęcie oczami :)
OdpowiedzUsuńA' propos STARSZYCH LIŚCI. W literaturze, nie poleca się ich spożywania ze względu na zawarte w STARSZYCH liściach kryształy soli mineralnych. Mają one podrażniać "nasze podroby" (nerki?). Piszę z pamięci. Herbatka już nie. Info znalazłem w literaturze zielarskiej (z głowy nie powiem jakiej) ale w co najmniej kilku pozycjach.
OdpowiedzUsuńParę listków nikomu nie zaszkodzi, warto sobie jednak potwierdzić co piszę. Młodsze poza tym smaczniejsze i delikatniejsze (wszystkich roślin) są. Pies
To prawda, nie zaleca się spożywania starszych liści z tych względów co napisałeś.
OdpowiedzUsuń