Kawa i herbata to jedne z najpopularniejszych napojów spożywanych w każdych niemal warunkach. Pijemy w domu, pracy, podróży, w lesie. Najczęściej jest to kawa i herbata zakupiona w sklepie. Warto jednak sięgnąć po skarby natury i spróbować samemu zrobić kawę lub herbatę z surowców pozyskanych w lesie czy na łące. Przez cały rok jest ku temu możliwość. Gdyby ktoś nie wiedział, z czego i w jaki sposób, to mam podpowiedz. Książka, której jestem współautorem. Znajdziecie w niej przepisy na kawy i herbaty, fermentowane i niefermentowane. Proste, takie do zrobienia w lesie na ognisku oraz bardziej wymagające, z kilku składników już w domowych warunkach. Same jak i z dodatkami. Na wszystkie pory roku i okazje. Kiedy i co zbierać, jak przygotować oraz pić. Właściwości lecznicze. Naturalne i zdrowe.
Każda herbatą i kawą, którą przygotowałem z surowców zebranych w lesie, ma historię. Pora roku, miejsce, ludzie, warunki pogodowe itd. Za każdym razem, pijąc herbatę lub kawę, jej smak i aromat będzie przywoływał wspomnienia. Warto poczęstować naszymi wyrobami znajomych. A gdy im posmakuje, cudowne móc powiedzieć coś więcej o kawie lub herbacie niż tylko, co to za gatunek, w jakim sklepie i ile zapłaciłem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz