wtorek, 19 kwietnia 2022

Placuszki z pokrzywy z dodatkiem papryki, cebuli lub ziaren

 
Nie wszystkim smakują placuszki z samej pokrzywy. W takim przypadku można dodać różne dodatki polepszające. Siemię lniane mielone, niemielone, ziarna dyni, słonecznika, sezamu, przyprawy a przede wszystkim warzywa i dzikie rośliny jadalne. Dodanie jajek spowoduje, że zużyjemy mniej mąki, ciasto będzie bardziej kleiste, a same placuszki bardziej kruche. Z warzyw najczęściej do pokrzyw dodaję drobno pokrojoną cebulę lub paprykę. Cebula wprawdzie znacznie tańsza, ale co papryka, to papryka ;)


Pokrzywa coraz dorodniejsza i zbiór łatwiejszy. 



Zerwać kilka garści świeżej pokrzywy. Przebrać, w razie potrzeby opłukać i odsączyć. Drobno pokroić. Dodać drobno pokrojoną paprykę lub cebulę. 


Sól i pieprz do smaku. Dodać jajko, mąki jak najmniej, tylko tyle, aby dało się formować placuszki, mieszamy. Dodajemy wodę i łączymy wszystkie składniki. Ciasto kładziemy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. 


W roku ubiegłym na warsztatach z dzikiej kuchni na festiwalu permakultury przygotowałem bezglutenowe placuszki z pokrzywy. Mąkę pszenną zastąpiłem mąką z korzeni wiesiołka. Placuszki były bardziej kruche po usmażeniu, słodkie i bardzo smaczne. W zimie zrobiłem placuszki z pokrzywowo -ziemniaczane. Co jakiś czas wymyślam nową formułę dla pokrzywowych placków ;)

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja, papryka taka jest bardziej świąteczna (wielkanocna ) chociaż mój żołądek nie lubi ale na pewno to jest pyszne. A te jasne kawałki obok to z czego one są? Bardzom ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pierwszym, na stole obok tych placuszków pokrzywowych z nasionami, nad czym się właśnie pochylasz, wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaaaaaaaaa :) To kwiaty bzu w cieście naleśnikowym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki ziemniaczane z pokrzywą/ziołami wszelakimi (receptury ad hoc) robię sobie jak przyjdzie smak lub trzeba zagospodarować nadwyżkę dobra. Sama pokrzywa smakowo nie jest zła, ale w bardziej wyrazistym towarzystwie placki zyskują smakowo. Ta papryka ładnie kontrastuje z zieleniną, coś dla estetów.
    Ja to świnia jestem, duuużo i smacznie (optyką nikt się jeszcze nie najadł). Bogactwo minerałów i witamin w urtica dioica, nie pozostaje bez pozytywnego wpływu na zdrowie. Warto więc paść wszystkich w koło pokrzywą, tym darmowym zdrowym zielem, szczególnie zaś anemików (Fe).

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię modyfikować przepisy dostosowując do realiów. Nie ma co się "napinać" na ścisłe pilnowanie receptury. Przez to nasze doświadczenie rośnie i lepiej wiemy w którym kierunku "iść" gdy mamy niedostatek surowcowy w przyszłości.
    A na fotkach i w opisie samo ZDROWIE!
    No i jak tu poskromić ślinianki! Pies

    OdpowiedzUsuń