Z jabłoni wiatr strącił sporo jabłek, jeszcze nie do końca dojrzały, niektóre mało smaczne, robaczywe, wyrosły bez nawozów i oprysków. Pozbierałem do kosza i przyniosłem do domu, część ususzyłem, trochę zjadłem a z resztek zrobiłem ocet, będzie do sałatek. Ocet powstaje w wyniku fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe. Ocet jabłkowy można zrobić ze świeżych jak i suszonych jabłek, nadają się do tego nawet te najbardziej twarde i kwaśne. Dobry sposób na zagospodarowanie odpadków, możemy użyć obierek, ogryzków jak i starte całe jabłka.
Własnej roboty ocet jabłkowy jest całkowicie naturalnym produktem,
łatwym do samodzielnego wykonania. Tylko w niewielkim stopniu przypomina
ten ze sklepu, ma wspaniały, delikatny aromat jabłek, bursztynowy
kolor, jest delikatny w smaku. Używam go do sałatek ale ma też inne
zastosowania, nie tylko kulinarne czy lecznicze.
Nadmiar jabłek z działki (spady) zagospodarowujemy właśnie na ocet jabłkowy. Nie ma on nic wspólnego z tym sklepowym. Po pierwsze nie pryskane! Dobierane (nieładne idą na kompost) jakościowo . Przy urodzaju jest robiony "na bogato" przy mniejszym urodzaju robi się go mniej. Bo jest dla siebie i prezenty a nie na handel! Później jest stosowany do niektórych marynat i dokwaszania potraw. Dokwasza się również herbatę. Można rozcieńczonym płukać gardło i przemywać rany. Dokwasza się nim tez różne przetwory. Na jego bazie powstaja też różne octy ziołowe i smakowe. Pies
OdpowiedzUsuńNikt nie "kocha" octu jabłkowego?
OdpowiedzUsuńZaprawdę piszę wam, nie wiedzą CO tracą.
Nie wszyscy mają ogród, działkę, rodzinę z nadmiarem spadów. Ale każdy może pójść w teren i namierzyć dziką jabłoń.
Te jabłuszka są różnej jakości a szczególnie kwaśności (ktoś wyrzucił ogryzek i oto jest!). Zdziczałe często są gorsze do konsumpcji bezpośredniej, ale nie do przetworów! Tu jest często odwrotnie.
Ocet (jako produkt) to nie owoc do pogryzania!
Więc uzyskany płyn z mniej smacznego owocu, wcale nie musi być gorszy jako ocet, a często bywa lepszy zdrowotnie. LICZY SIĘ: to co przeszło do roztworu!
Posiadając własny (z dzikich jabłek) ocet mamy co najmniej 5 w 1!
Bo to i kuchnia i apteka i środek do usuwania kamienia ale też kosmetyk i konserwant. Pies