środa, 6 marca 2019

Herbata z wierzbowej kory


Męczy was kac lub przeziębienie, boli głowa i macie gorączkę, a nie zabraliście ze sobą w teren apteczki? Nie szkodzi, jest na to sposób - ziołowa apteczka. Na bóle i gorączkę pomaga wywar z kory wierzby. Jej właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie. Popularny surowiec w ziołolecznictwie. W Polsce rośnie koło 30 gatunków wierzb o zbliżonym działaniu. Zawierają one salicylany, które działają przeciwzapalnie i łagodnie przeciwbólowo. Najlepszego surowca dostarcza ponoć wierzba purpurowa.

Korę wierzby zalewamy wodą i gotujemy 5 minut, gdy ostygnie pijemy. Kora wierzby zawiera garbniki, które nadają gorzki smak wywarom. Aby polepszyć smak takiego napoju warto dodać np. miętę, owoce dzikiej róży, maliny, dosłodzić kłączami trzciny zwyczajnej lub klonowym sokiem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz