środa, 26 czerwca 2019
Lody poziomkowe, lody miętowe
Gorąco :) Przy tak wysokich temperaturach chętnie sięgamy po chłodzące napoje i lody. Oczywiście jak na poszukiwacza dzikich roślin jadalnych przystało najbardziej cenię sobie domowe wyroby. Z zebranych w lesie owoców i pozostałych części roślin możemy przygotować pyszne mrożone herbaty, lody, desery itd. Domowe lody możemy zrobić z kilku prostych składników. Najczęściej są to: mleko, śmietanka, owoce i cukier. Sami decydujemy o smaku, ilości cukru i pozostałych składników. Domowe lody są łatwe do wykonania, potrzebujemy tylko blendera i zamrażalnika.
Poziomki w tym roku są wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Niestety komary i kleszcze ''umilają'' ich zbieranie. Tak jest przynajmniej w moich okolicach. Nieocenioną pomocą podczas takich zbiorów mogą się okazać najbliższe osoby :) A jeśli nie przy zbieraniu, to z pewnością przy robieniu lodów. Moja kobieta stała się też inspiracją co do ich kształtu. Natura tworzy najdoskonalsze formy :)
Lody poziomkowe
Do ich zrobienia potrzebujemy trzech składników: poziomek, mleka skondensowanego słodzonego i śmietanki 30%. Z 400g śmietanki (2 małe kubki) i 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego wyjdą nam lody bardzo słodkie. Jeśli chcemy zrobić lody mniej słodkie, to zwiększamy ilość śmietanki, a zmniejszamy mleka. Zbyt duża ilość cukru zagłuszy naturalny smak poziomek, dlatego staram się zawsze używać jak najmniej cukru. Mocno schłodzoną śmietankę i mleko przelewamy do pojemnika i ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Dodajemy poziomki i dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do plastikowych foremek i umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin. Poziomkowe lody są bardzo aromatyczne i smaczne. Zamykamy oczy i leśny odlot :) Godne polecenia dla osób lubiących słodycze, owoce i pieszczoty receptorów :)
Lody miętowe
Składniki: liście mięty, mleko kokosowe, sok z cytryny, cukier. Wybieramy ulubiony gatunek mięty. Liście tniemy na drobno nożem i rozcieramy na pastę w moździerzu. W pojemniku ubijamy schłodzone mleko kokosowe do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je łączymy. Tutaj również dodaję jak najmniej cukru. Sok z wyciśniętej cytryny poprawia smak lodów. Masę przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Lody miętowe odpowiednie będą dla indywidualistów - koneserów brodzenia boso przez podmokłe letnie łąki i zbierania aromatycznych ziół :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dzień dobry!
OdpowiedzUsuńChciałam wysłać wiadomość poprzez "kontakt", ale chyba nie działa :(
Pozdrawiam!
Proszę pisać na: artur-bokla@wp.pl
OdpowiedzUsuńCudne :-D
OdpowiedzUsuńNa 1 obrazku widzę typowy zespół odstawienia OD. To źle świadczy o drugiej połówce. To może prowadzić do poważnych chorób i skłonności do licznych nałogów! Proszę ten wpis pokazać Winowajczyni, i niech czym prędzej naprawia co zepsuła. Męska psychika jest taka wrażliwa na ... . Pies
OdpowiedzUsuń