środa, 26 czerwca 2019

Lody poziomkowe, lody miętowe



Gorąco :) Przy tak wysokich temperaturach chętnie sięgamy po chłodzące napoje i lody. Oczywiście jak na poszukiwacza dzikich roślin jadalnych przystało najbardziej cenię sobie domowe wyroby. Z zebranych w lesie owoców i pozostałych części roślin możemy przygotować pyszne mrożone herbaty, lody, desery itd. Domowe lody możemy zrobić z kilku prostych składników. Najczęściej są to: mleko, śmietanka, owoce i cukier. Sami decydujemy o smaku, ilości cukru i pozostałych składników. Domowe lody są łatwe do wykonania, potrzebujemy tylko blendera i zamrażalnika.


Poziomki w tym roku są wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Niestety komary i kleszcze ''umilają'' ich zbieranie. Tak jest przynajmniej w moich okolicach. Nieocenioną pomocą podczas takich zbiorów mogą się okazać najbliższe osoby :) A jeśli nie przy zbieraniu, to z pewnością przy robieniu lodów. Moja kobieta stała się też inspiracją co do ich kształtu. Natura tworzy najdoskonalsze formy :)

Lody poziomkowe
Do ich zrobienia potrzebujemy trzech składników: poziomek, mleka skondensowanego słodzonego i śmietanki 30%. Z 400g śmietanki (2 małe kubki) i 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego wyjdą nam lody bardzo słodkie. Jeśli chcemy zrobić lody mniej słodkie, to zwiększamy ilość śmietanki, a zmniejszamy mleka. Zbyt duża ilość cukru zagłuszy naturalny smak poziomek, dlatego staram się zawsze używać jak najmniej cukru. Mocno schłodzoną śmietankę i mleko przelewamy do pojemnika i ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Dodajemy poziomki i dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do plastikowych foremek i umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin. Poziomkowe lody są bardzo aromatyczne i smaczne.  Zamykamy oczy i leśny odlot :) Godne polecenia dla osób lubiących słodycze, owoce i pieszczoty receptorów :)

Lody miętowe
Składniki: liście mięty, mleko kokosowe, sok z cytryny, cukier. Wybieramy ulubiony gatunek mięty. Liście tniemy na drobno nożem i rozcieramy na pastę w moździerzu. W pojemniku ubijamy schłodzone mleko kokosowe do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je łączymy. Tutaj również dodaję jak najmniej cukru. Sok z wyciśniętej cytryny poprawia smak lodów. Masę przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Lody miętowe odpowiednie będą dla indywidualistów - koneserów brodzenia boso przez podmokłe letnie łąki i zbierania aromatycznych ziół :)

3 komentarze:

  1. Dzień dobry!
    Chciałam wysłać wiadomość poprzez "kontakt", ale chyba nie działa :(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę pisać na: artur-bokla@wp.pl

    OdpowiedzUsuń