Łatwo się rozmnaża przez cebulki, możliwa jest jego
Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, odtruwające, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza apetyt.
Kiszony czosnek niedźwiedzi
Robimy tak jak z ogórkami. Do słoików wpychamy całe lub drobno pocięte (tak częściej robię) liście, może być z ogonkami, a nawet same ogonki liściowe. Zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą, najlepiej tak, żeby nie było pęcherzyków powietrza, postukuję słoikiem o stół. Na samą górę trzeba sypnąć płaską łyżeczkę soli (proporcje jak do kiszonych ogórków). Dobrze zakręcić, przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,wytrzymują rok i dłużej. Można jeść prosto ze słoika lub dodawać do zup i sałatek. W smaku kiszony czosnek niedźwiedzi jest łagodniejszy niż pesto, olej wzmacnia smak czosnku, jest lekko ostre.
Czosnek niedźwiedzi w oliwie
Robimy jak we wcześniejszym przepisie, z tym wyjątkiem, że zamiast wodą zalewamy poszatkowane drobno liście oliwą z oliwek. W ten sposób, w lodówce czosnek można przechowywać max. do kilku miesięcy. Doskonały na chleb, do podpłomyków, sałatek.
Pesto baza
Pesto baza, stanowi produkt wyjściowy do innych rodzajów pesto. Liście umyć, zmiksować w blenderze, dodać sól i olej, razem wymieszać. Wkładać do wyparzonych słoików, tak by nie pozostały pęcherzyki powietrza. Na wierzchu zalać cienką warstwą oleju. Przechowywać w lodówce, wytrzymuje dłuższy okres przechowywania niż robiony wg wcześniejszego przepisu.
Pesto ze słonecznikiem i żółtym serem
Drugi przepis na peso jest z dodatkiem nasion słonecznika i żółtego sera. Ma łagodniejszy smak niż pesto baza. Zamiast nasion słonecznika można użyć orzechów lub innych nasion. Liście przygotować jak we wcześniejszym przepisie. Nasiona słonecznika zmiksować w blenderze. Dodać starty żółty ser, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki: czosnek, nasiona, ser, olej i sól, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce.
Nalewka
Cebulki lub liście (całe lub rozdrobnione) zalać czystą wódką 40 % i odstawić na jakieś 2 tygodnie.
Liście można również suszyć (tracą aromatyczne), na szybko, tak by zachowały naturalny kolor i używać sproszkowane.
Szkoda, że u mnie nigdzie to nie rośnie, ciekawiej by było.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Czy ten kiszony należy zapasteryzować w słoiku? Bo zalewa się nie wrzątkiem, stąd pytanie. Dziękuję Pozdrawiam. Phasolka
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńWitam, mam pytanie-dlaczego jak podają w przepisach po umyciu czosnku niedźwiedziego trzeba go osuszać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam dzięki..
Witam Zaskoczony jestem nieco tym pytaniem... Być może chodzi o to, że do liści mogą być przyczepione larwy owadów i sama woda nie spowoduje ich usunięcia. Druga rzecz, która mi przychodzi do głowy to to, że liście są bardzo soczyste i osusza się je by nie wprowadzać dodatkowej ilości wody do przetworów np. czosnek w oliwie.
OdpowiedzUsuńWitam. W słoiczkach zmielonego czosnku niedźwiedziego z oliwą i odrobiną soli po kilku ok 4 -5 miesiącach powstały kremowe dość twarde kuleczki. nie wygląda to na pleśń. czy jest to normalna reakcja i czosnek można nadal jeść? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjeżeli czosnek jest zmieszany z oliwą z oliwek extra vergine i trzymany w chłodnym miejscu, to może być po prostu zgęstniała oliwa - wtedy po ogrzaniu do temperatury pokojowej grudki powinny się rozpuścić
UsuńTrudno mi coś na ten temat powiedzieć gdyż nie spotkałem się z taką sytuacją?
OdpowiedzUsuńHi there, after reading this awesome paragraph i am too cheerful to share my knowledge
OdpowiedzUsuńhere with mates.
Dzisiaj będę robić czosnek niedźwiedzi w słoikach po raz pierwszy - wcześniej nigdy
OdpowiedzUsuńnie robilem!Ponieważ zabrałem go dość sporo
- nie będę się bawić w krojenie,tylko przepuszcze przez maszynke do mielenia miesa z grubym sitkiem i dodam przypraw tak jak jest w opisie!Mam nadzieję,że mi się uda!Zebrane liście czosnku są dorodne,przed kwitnieciem,koloru jasno zielonego,gdyż dopiero co zniknął śnieg i czosnek ,,wyjrzal na świat,,
Bardzo dziękuję za każdy artykuł
OdpowiedzUsuńJuż !zabieram się do pracy.
Wszystkim życzę zdrówka.
Barbara