czwartek, 14 maja 2015

Kwiatostany sosny w czekoladzie


Sezon zbioru kwiatostanów sosny trwa, wiec będziecie mogli sami zrobić takie batoniki.

Zbieramy soczyste, nierozwinięte, męskie kwiatostany sosny, zanim zaczną pylić. Jak wyglądają takie pędy pokazałem na zdjęciach przy okazji sałatki.
Obskubujemy i oczyszczamy z brązowej łuski. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, dosypujemy kwiatostany, mieszamy i wylewamy do foremki. Po ostygnięciu kroimy. W smaku przyjemnie czekoladowe z nutą sosny :)

2 komentarze:

  1. Dziękuję, zaraz się do lasu wybiorę. Jeszcze nie dawno mało było tej sosny ale chyba już czas. Pysznie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, a tak rozmyślałam co zrobić z pyłkowymi pączkami żeby jakoś smakowały.

    OdpowiedzUsuń