wtorek, 12 maja 2015

Kwiaty mniszka w cieście piwnym


Całe łąki na wiosnę pokryte są żółtymi kwiatami mniszka, a więc na kolację słodki deser, kwiaty w
cieście naleśnikowym na słodko. W lesie też można przygotować, a nie tylko batoniki.

Z mąki (pszenna, kukurydziana) i piwa rozrabiamy ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Do smaku dodajemy odrobinę cukru, można też dodać kardamon, wanilię, jajko, mleko. W wersji na słono dodajemy sól zamiast cukru. Obtaczamy w cieście kwiaty i smażymy na rumiano na głębokim oleju



Wspaniale smakują usmażone w ten sposób kwiaty mniszka, także akacji, bzu, liście babki, żywokostu i innych roślin o jadalnych kwiatach, liściach czy łodygach.

1 komentarz:

  1. Ja zajadam się ostatnio szpinakiem z topinamburu.

    OdpowiedzUsuń