Mniszek lekarski, wszędobylska roślina, łatwo rozpoznawalna o szerokim zastosowaniu kulinarnym, może być spożywany jak warzywo. Wszystkie części mniszka są jadalne i bogate w wapń, żelazo, magnez,
witaminę A , D, E, C i wiele witamin z grupy B, ilością składników przewyższa nie jedno warzywo dostępne w markecie.
Mniszek lekarski wspomaga układ odpornościowy, usuwanie toksyn, problemów trawiennych, pomaga walczyć
ze wszelakiego typu zapaleniami.
Z korzeni mniszka można przygotować jeden z substytutów kawy
naturalnej. Najlepiej wykopać je późną jesienią, zimą lub wczesną
wiosną, wtedy zawartość składników w korzeniach jest największa.
Po oczyszczeniu korzenie kroimy na równe części, prażymy, mielimy. Parzymy w ten sam sposób jak naturalną kawę.
Napar ma charakterystyczny, lekko miodowy aromat. Napój ten wspomaga pracę wątroby i nerek.
Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńCzy ta kawa ma tą charakterystyczną gorzkość liści mniszka?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWg mnie nie, jest lekko gorzka, ale nie tak bardzo jak liście. Charakterystyczny posmak mniszka w kawie pozostaje.
OdpowiedzUsuńPolecam ,robiłam i piłam i na pewno nie raz powtórzę :) Pozdrawiam B.
OdpowiedzUsuńZ jakich kamieni jest Twój moździerz? Pozdrawiam. Dorunia
OdpowiedzUsuńMoździerz to zwykł polny kamień, który ma wgłębienie na środku.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń