środa, 7 września 2016

Indiańska lemoniada


Sumaka octowca coraz częściej można spotkać w przydomowych ogródkach, sadzony jest jako roślina ozdobna. Z jego owoców można w prosty sposób przygotować bardzo smaczny napój. Teraz jest dobra pora na zbiór owoców sumaka. Zebrane owoce zalewamy gorącą wodą i moczymy klika godzin do uzyskania jasno pomarańczowej barwy i kwaśnego smaku. Macerat przecedzamy przez gęsty materiał. W oryginalnym przepisie na indiańska lemoniadę zapewne dosłodzili byśmy jeszcze syropem klonowym. Jak dosłodzimy białym cukrem także otrzymamy wyśmienitą w smaku lemoniadę.

1 komentarz:

  1. Indiańce chyba moczyli w zimnej wodzie? W każdym razie nie należy gotować, chyba że płyn ma służyć do płukania gardła lub przemywania ran (nadmiar garbników). Wilson, jakie ogródki? To "chwaścicho" wymyka się już od lat spod kontroli (piszę 8 lat po, umiem liczyć) i zaczyna być problemem.
    Piłem lemoniadkę robiłem/mam ocet sumakowy, bawiłem się w odwary i ich zastosowanie. Można stosować jako przyprawę lub składnik złożonej przyprawy o nazwie : Zaatar (Bliski Wschód). Ostrożnie można się pobawić (pokarm). Pies

    OdpowiedzUsuń