poniedziałek, 18 grudnia 2017

Placuszki z nasionami wiesiołka


Jeszcze nie jest za późno na zbiór nasion wiesiołka. Tydzień temu w ciągu godziny nazbierałem 2 litrowy słoik. To jedne z najwydajniejszych pod względem szybkości zbioru nasion. Nasiona wiesiołka są bardzo zdrowe i smaczne. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, 18g na 100g nasion. Przede wszystkim jednak nasiona wiesiołka znane są z zawartości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nasiona możemy dodawać na wypieków, sałatek czy makaronów. W terenie podjadam nasiona wiesiołka same, smakują podobnie jak nasiona maku.

Przepis na placuszki z nasionami wiesiołka

2 garści mąki pszennej
2 garści mąki owsianej razowej
1 garść nasiona wiesiołka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
woda


Składniki mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Pieczemy na suchej patelni lub rozgrzanej blasze kuchni. W terenie także można takie placuszki zrobić.

6 komentarzy:

  1. super, fantastyczne, zawsze mnie wkurzały te drapaki a teraz musze sprobowac, dzieki za info
    pozdr Lukasz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesiołek jest pyszny! I w dodatku ma wiele cennych właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasiona wiesiołka są zimowym przysmakiem szczygłów, czeczotek, modraszek, od jesieni jedzą aż do skutku

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy masz jakiś sposób na tak szybki zbiór czy to raczej kwestia wprawy i zręczności?

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybki, prosty przepis. Placuszków nie robiłem, ale nasiona wiesiołka dodaję do kaszy i risotto, czasem zup.
    Tak, nasiona mają wiele cennych właściwości, stanowią też surowiec olejarski.
    Warto o tym pamiętać, nawet jak nie mamy ochoty bawić się w wypieki, jak ja.
    Pies

    OdpowiedzUsuń