środa, 8 maja 2019

Kozackie szparagi w zalewie na ostro


Od kilku tygodni trwa sezon zbioru młodych przyrostów pałki wodnej. Warto pomyśleć o zrobieniu ich zapasów, na przykład w formie domowych przetworów w słoikach.


Kozackie szparagi w zalewie na ostro

Młode przyrosty pałki wodnej (kozackie szparagi) przebrać, oczyścić z wierzchniej, zdrewniałej warstwy, pokroić w kawałki i powkładać do wyparzonych słoików.
Zalewa na 3 kg pałki:
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- ostra papryka w proszku wg uznania
- kilka łyżek oleju

Składniki zalewy (bez oleju) zagotować w dużym garnku. Gotować 5 minut. Gorącą zalać słoiki z pałką. Postukać słoikiem, żeby wyszły bąbelki powietrza. Na wierzch wlać po 1 łyżce oleju do każdego słoika. Następnie zakręcać, odwracać do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Po kilku dniach można już próbować. Doskonale smakują jako przekąska, dodatek do sałatek lub innych dań.

2 komentarze:

  1. Muszą być smaczne, uwielbiam marynowane warzywa :) trzeba wypróbować tę inspirację

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze pasteryzuję jeszcze przynajmniej 10 minut tego typu przetwory. Być może ta 'końska' dawka soli zastępuje 10 minut gotowania ? Ciekawi mnie też dodatek oleju (po co?). Ja stosuję w przypadku marynowanej papryki, ale wersja bez oleju równie "wkusnaja". Więc jaki + ma ten dodatek oleju? Bo DUZY - mycie słoika po degustacji. Więc czy się to w jakiś sposób rekompensuje?

    OdpowiedzUsuń