czwartek, 8 sierpnia 2019

Zupa z rdestu ptasiego

 

Rdest ptasi - jedno z magicznych ziół Harrego Pottera, rósł on w ''Zakazanym lesie''. Jeden ze składników ''eliksiru wielosokowego''. Do jego przyrządzenia niezbędna była wiedza magiczna na wyższym poziomie. Choć to tylko powieść fantasy to jednak roślina jak najbardziej rzeczywista. Rdestu pełno rośnie przed moim domem na podwórku, i nie jest ono zakazane :) Zamiast eliksiru zachęcam do wykorzystania ziela rdestu w ziołowej apteczce lub kuchni np. do ugotowania magicznej zupy ;)

Rdest ptasi to pospolity chwast. Chętnie zjadany przed domowe ptactwo. Ziele bogate we flawonoidy a także śluzy, cukry, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, prowitaminę A oraz witaminy C i K. Często wykorzystywane w ziołolecznictwie ze względu na właściwości przeciwzapalne, ściągające, odtruwające i przeciwkrwotoczne. Bardzo rzadko wykorzystywany w naszej kuchni. Chcecie spróbować magicznej zupy? To zamiast jechać do marketu wyjdźcie przed dom. Spójrzcie pod nogi, podstawowy składnik zupy właśnie depczecie.



Zupa z rdestu ptasiego
 

Zbierz młode, miękkie ziele rdestu ptasiego. Starsze się nie nadają, są zbyt włókniste. Umyj je i drobno pokrój. Obierz cebulę, posiekaj i podsmaż na oleju. Zalej wodą, dodaj ryż i gotuj aż zmięknie. W wersji na bogato można dodać włoszczyznę, ale i bez tego zupa będzie smaczna. Dodaj ostrą paprykę oraz przecier pomidorowy, ale z umiarem, to nie pomidorowa. Na koniec dodaj posiekany rdest. Można więcej, ma delikatny smak. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Posól. Zjedz i poczuj magiczną moc ziół ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz