czwartek, 16 stycznia 2020

Kawa z kłączy pałki wodnej


Kawy by się napił :) A no by się napił, jakby była...

Na bagnach o tej porze znajdziemy dwie rośliny, trzcinę pospolitą i pałkę wodną, których kłącza nadają się do sporządzenia namiastki kawy. Kawa z trzciny ma karmelowy smak i zapach, to z powodu zawartości cukrów w kłączach. Jest smaczniejsza, ale i więcej czasu trzeba poświecić na jej przygotowanie. W warunkach leśnych szybciej zrobimy kawę z pałki wodnej. Surowiec pozyskujemy od jesieni do wiosny. Kłącza dokładnie myjemy, czyścimy i tniemy na kawałki około 0,5 cm długości. Następnie je suszymy i prażymy do uzyskania czekoladowego koloru. Ostatni krok to zmielenie. Parzymy tak samo jak prawdziwą kawę.

Namiastka kawy z kłaczy pałki wodnej wypada całkiem nieźle, jeśli porównamy smak i aromat do kawy prawdziwej. Czarna, pachnie, lekko czuć smak kłączy. Nie ''daje kopa'' jak prawdziwa kawa gdyż nie zawiera kofeiny. Minus też za pracochłonność. Musiałbym znaleźć się w naprawdę ciężkiej sytuacji, aby chciało mi się zrobić taką kawę. Zwykle prawdziwą kawę zabieram ze sobą spakowaną do plecaka. Wiedza o tym jak zrobić namiastkę kawy z kłączy pałki wodnej może być przydatna szczególnie, jeśli zapomnimy spakować, a człowieka przyciśnie...;)

4 komentarze:

  1. Super blog :) W jakim rejonie mniej więcej eksplorujesz leśne przestrzenie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Okolice Pojezierza Łęczynsko-Wlodawskiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Inspirujący przepis na kawę. Rozpływamy się <3

    OdpowiedzUsuń