Pospolita i bardzo niedoceniana. Rośnie nam pod płotem taka fajna, o wszechstronnym zastosowaniu roślina, a my i tak wydajemy pieniądze na chemię. Bo gdy nie nasza roślina i ze sklepu, to na pewno lepsza. Producenci i sprzedawcy karmią nasz pustymi sloganami, w które chcemy uwierzyć.
Pokrzywę każdy zna, chociaż o jej zastosowaniu już nie wszyscy wiedzą, jeszcze mniej osób korzysta z niej w kuchni lub leczniczo. Nasiona pokrzywy zwyczajnej w przeciwieństwie do liści są mało znane. Niewiele osób wykorzystuje je w kuchni. A powinny nas zainteresować. Są bardzo dobrą, wartościową przyprawą, którą łatwo zebrać. Nasiona możemy dodawać do wszelkich wypieków, sałatek, zup, gulaszów, przetworów warzywnych, jogurtów, twarogów, posypywać nimi kanapki, mięsa itd. Po wymieszaniu z innymi ziołami zebranymi w lesie i solą skomponujemy własną mieszankę przyprawową. Poza tym nasiona pokrzyw mają szereg właściwości zdrowotnych. Zawierają około 30% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, odżywcze, pobudzają regeneracje tkanek, poprawiają krążenie. Zalecane przy zmęczeniu psychicznym i fizycznym oraz wspomagające pracę nerek i wątroby. Substancje zawarte w nasionach pokrzywy korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną organizmu. Wiedzieli już o tym w starożytnej Grecji, gdzie spożywano nasiona w celu zwiększenia aktywności seksualnej obu płci. Wg mnie podobne działanie ma też ziele. W tym roku zrobiłem nalewkę na nasionach pokrzywy, ma jasno oliwkowy kolor, ciekawy smak i delikatny aromat. Pokrzywa, bez względu na postać, w jakiej ją spożywam, działa na mnie zdecydowanie korzystnie :)
Nasiona pokrzywy zbieramy jesienią w pełni dojrzałe, gdy zmienią kolor z zielonego na brązowo-oliwkowy. Trzeba je oczyścić, przesiać na sicie i wysuszyć. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Nasiona pokrzywy dodane do podpłomyków polepszają ich smak oraz powodują, że są pulchne.
Super wpis. A może by tak wykopać korzenie i posadzić w długiej doniczce, cieszyć się koprzywa cały rok? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, nasiona pokrzywy są cenne prozdrowotnie/żywieniowo.
OdpowiedzUsuńZiele pokrzywy jest szczególnie polecane anemikom (Fe).
Gdy zabraknie młodych pokrzyw, stosuję czubki starszych, do prawie wszystkiego co pichcę w terenie, więc "jak leci" z nasionami.
Co do zielonej herbaty, to ją właśnie najbardziej wychwalają wszelkiej maści eksperci od zdrowia.
Jest super, ale... obniża testosteron i dihydrotestosteron.
UsuńMoim zdaniem pani miala rację co do zielonej herbaty. Niestety jest to surowiec sprowadzany głównie z Chin, mocno pryskany chemią, skażony pestycydami, bio jest zbyt drogie i wszyscy się zaopayrują w ogromnych kombinatach.
OdpowiedzUsuńPo co pić herbatę, skoro mamy u nas tyle ziół za darmo
A nie jest to tak, że jednak ktoś bada w kraju i dopuszcza do obrotu herbatę?
OdpowiedzUsuńWszak importowane surowce (w big-bagach) są u nas konfekcjonowane. Czy aby histeria z chemią nie jest grubo przesadzona? Herbata broni się garbnikami. Cóż tak szalenie atakuje te krzewy herbaciane, że trza je pryskać? Bo od dawna stosuję napary herbaciane jako EKO oprysk na szkodniki innych roślin :-) !
Jeszcze po wojnie pijano powszechnie ziółka i pijają niektórzy po dziś dzień.
Ja też parę razy w miesiącu coś tam sobie parzę, jak jestem w domu, bo poza, to naprawdę spory problem dostać do picia.
Co do pokrzywy i jej nasion, tego nikt nie pryska. Rośnie sobie gdzie chce i można zbierać do woli. Warto jednak pamiętać, aby nie zbierać starych liści, ze wzglądu na cystolity, powodujące podrażnienia nerek. I na obrzeżach pól pryskanych Polską (z Niemiec :-) chemią).
No i przy płocie, ja tam pryskam :-) .
Pies