niedziela, 14 października 2018

Krakersy z nasionami pokrzyw


Lubicie pochrupać? Jeśli tak, to mam dla was propozycję, zróbcie własne krakersy. Mają one wspaniały smak i są zdrowe. Dodatki smakowe do nich mogą być różne: nasiona, wysuszone i roztarte liście oraz inne części dzikich roślin. Nasiona pokrzywy zwyczajnej nadają przyjemny posmak krakersom.

Składniki (proporcje są orientacyjne):
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki nasion pokrzywy
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1//2 łyżeczki soli

Podane składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je najcieniej jak potrafimy i szklanką wycinamy kształt. Pieczemy w piekarniku 10-15 minut w temperaturze około 190°C aż nabiorą oczekiwany przez nas stopień zarumienienia. Przyjemnego chrupania.

2 komentarze:

  1. Muszą być pyszne :) chcialabym ich kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasiona pokrzyw mają wysoką wartość odżywczą.
    Doskonały surowiec, nie tylko do ciasteczek, ale i każdego dzikiego żarełka.
    Wiarygodne informacje można znaleźć na stronie eksperta: Dr H. Różańskiego
    Piec, jeść i częstować przyjaciół. To nie badziew na margarynie (tłuszcze nie istniejące w przyrodzie - po utwardzeniu) tylko samo zdrowie. Pies

    OdpowiedzUsuń