Lubicie pochrupać? Jeśli tak, to mam dla was propozycję, zróbcie własne krakersy. Mają one wspaniały smak i są zdrowe. Dodatki smakowe do nich mogą być różne: nasiona, wysuszone i roztarte liście oraz inne części dzikich roślin. Nasiona pokrzywy zwyczajnej nadają przyjemny posmak krakersom.
Składniki (proporcje są orientacyjne):
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki nasion pokrzywy
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1//2 łyżeczki soli
Podane składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je najcieniej jak potrafimy i szklanką wycinamy kształt. Pieczemy w piekarniku 10-15 minut w temperaturze około 190°C aż nabiorą oczekiwany przez nas stopień zarumienienia. Przyjemnego chrupania.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki nasion pokrzywy
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1//2 łyżeczki soli
Podane składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je najcieniej jak potrafimy i szklanką wycinamy kształt. Pieczemy w piekarniku 10-15 minut w temperaturze około 190°C aż nabiorą oczekiwany przez nas stopień zarumienienia. Przyjemnego chrupania.
Muszą być pyszne :) chcialabym ich kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńNasiona pokrzyw mają wysoką wartość odżywczą.
OdpowiedzUsuńDoskonały surowiec, nie tylko do ciasteczek, ale i każdego dzikiego żarełka.
Wiarygodne informacje można znaleźć na stronie eksperta: Dr H. Różańskiego
Piec, jeść i częstować przyjaciół. To nie badziew na margarynie (tłuszcze nie istniejące w przyrodzie - po utwardzeniu) tylko samo zdrowie. Pies