wtorek, 26 marca 2019

Piekarnik ze starego garnka i ziołowe bułeczki z bluszczykiem kurdybankiem


Improwizacja wykorzystująca zasoby dzikich śmietnisk bywa przydatna, także w bushcrafcie. Robiłem już piekarniki z metalowej puszki, kubka, garnka, bańki na mleko a nawet wiaderka. Z naturalnych materiałów też budowałem i mogę porównać oba rozwiązania. Piekarniki z wykorzystaniem materiałów z odzysku mają prawie same zalety. Szybki i łatwy montaż (bo trudno nazwać to budową) oraz demontaż, lekkie, przenośne, szybkie nagrzewanie, mała ilość opału. Jedyna istotna zaleta piekarników zbudowanych z naturalnych materiałów to duża pojemność cieplna. Najczęściej o wyborze rozwiania decyduje dostępność materiałów i to czy nam się chce budować.


Ze starego garnka i czajnika zmontowałem piekarnik. Brałem, co było :) Garnek emaliowany i czajnik z dziurami. Na szczęście zmontowałem całość tak, że nie przeszkadzało to w pieczeniu. Garnek trochę za duży jak na pieczenie bułek. Mniejszy szybciej się nagrzewa i potrzebuje mniej opału. Czajnik zakrywał komorę piekarnika, nic lepszego nie znalazłem. Umyłem wnętrze, wypaliłem w wysokiej temperaturze, kilka minut w ognisku i piekarnik grzeje. A co można w takim piekarniku upiec? W zasadzie wszystko, na co przyjdzie nam ochota.


Ziołowe bułeczki z bluszczykiem kurdybankiem robi się tak jak zwykłe bułeczki z tą różnicą, że do ciasta dodaje się drobno posiekane ziele bluszczyku, świeże bądź suszone. Wczesną wiosną nie pachnie on tak intensywnie jak w okresie kwitnienia, dlatego można dodać go więcej. Jeśli ktoś nie przepada za bluszczykiem, to może dodać inne aromatyczne zioła. Dzień był ciepły i ciasto pięknie wyrosło. Bułeczki wyszły miękkie, rumiane i pachnące. No i jeszcze ten przedziałek :)


6 komentarzy:

  1. A ja bardzo proszę o przepis podstawowy na ciasto.Był może już wcześniej ? A czy bluszczyk można pomylić z inną rośliną np.niejadalną ? Zwłaszcza teraz kiedy nie ma kwiatków ułatwiających identyfikację .

    OdpowiedzUsuń
  2. I got this website from my friend who informed me about this site and now this time I
    am browsing this web site and reading very informative articles at this
    place.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na bułeczki: 400 g mąki pszennej typ 550, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suchych drożdży, 250 g mleka, 30 g roztopionego masła, zioła.
    Do miski dodać pokruszone drożdże, cukier i rozrobić z wodą o letniej temperaturze. Odstawić do czasu (około 15 minut) aż zaczną pojawiać się bąbelki,(drożdże będą pracować). Dodać pozostałe składniki, wymieszać i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Przykryć lub ściereczką, by nie wysychały. Wyjąć ciasto, podzielić je na równe kawałki. Z każdego formujemy bułeczkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut (powinny podwoić objętość), przykrywając ściereczką. Piec w rozgrzanym piekarniku (około 220 stopni C) przez 15-17 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , dobry przepis bo z suszonymi drożdżami czyli działkowy.Mam nadzieję ,że proporcje prawdziwe a nie primaaprilisowe ?

      Usuń
  4. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń