piątek, 12 lipca 2019

Herbata z liści czeremchy zwyczajnej






Herbata z oksydowanych liści czeremchy zwyczajnej jest smaczna, zdrowa i wspaniale pachnie migdałami.

Liście czeremchy zwyczajnej zbieramy w bezdeszczową pogodę. Najlepiej z roślin rosnących w cieniu, liście będą bardziej soczyste, a więc i proces fermentacji przebiegnie korzystniej. Wybieramy czyste liście, nieuszkodzone, bez szkodników itd. Liści nie myjemy, oksydacja powinno odbywać się we własnym soku. Nadmiar wody niekorzystnie wpłynie na jakość herbaty.


Przed gnieceniem i fermentacją liście rozkładamy w cieniu na kilka godzin, aby zwiędły. Od czasu do czasu mieszamy. Liście zrobią się miękkie. Po tym etapie możemy przystąpić do gniecenia liści w kulki. Ma to na celu zniszczenie struktury liści, uwolnienie soku i ułatwienie procesu oksydacji.


Kolejny etap to fermentacja. Liście wkładamy do szklanego słoika, zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu. Optymalna temperatura oksydacji czeremchy to około 25-30 °C. Czas fermentacji zależy od temperatury i trwa od 2 do 24 godzin. Przerywamy proces w momencie, gdy zapach z liściastego zmieni się na przyjemnie migdałowy.


Suszymy w temperaturze 50 °C. Ważne jest, aby nie przesuszyć herbaty gdyż utraci swój smak i aromat. Przechowujemy i parzymy tak jak tradycyjną czarną herbatę.

5 komentarzy: